Trending: Pulled Pork


pulled-pork-bbq

Dit van origine Amerikaanse concept is hot en booming! Razendpopulair in Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk, verovert dit heerlijke gerecht europa. En wat het allerleukste is, Pulled Pork is uitermate geschikt voor de bbq! Het kost even wat tijd en aandacht maar dan kunt u genieten van een heerlijk broodje pulled pork, wat u en uw gasten zeker zal verrassen.

 

Een broodje pulled pork is een lekkere, nieuwe bbq sensatie om voor te schotelen, het is weer eens wat anders dan de gebruikelijke hamburger. De ideale optie om goedkoop een grote groep mensen van wat lekkers te voorzien. Geschikt voor grote groepen, bijvoorbeeld als u met uw vrienden of familie een feestje heeft of een voetbalwedstrijd gaat kijken.

 

Om een lekkere pulled pork te bereiden heeft u tijd nodig. Maak deze smaaksensatie dus op een vrije dag waarbij u genoeg tijd heeft.

 

Benodigdheden

 

  • Ongeveer 3 kilo varkensschouder (zonder bot en bindt het vlees bij elkaar)
  • Digitale vleesthermometer voor het bepalen van kerntemperaturen
  • Ovenschaal/braadslee
  • Aluminiumfolie
  • Aluminium bakken met water om vlees vochtig te houden
  • Oven thermometer voor meten temperatuur rooster

 

Vleesvoorbereiding


Vraag uw slager om het vlees van de varkensschouder samen te binden, in de vorm van een soort vierkant. U kunt dit ook zelf doen met keukentouw. Om het vlees lekker op smaak te brengen brengt u een soort ‘rub’ aan. Dit kan het best een mengeling van zoet, zout en pittig zijn. Denk aan paprika poeder, suiker, zout en cayennepeper. U kunt ook kant- en klare rubs kopen.

 

Smeer het vlees in met de rub, ga hierbij grondig te werk. Pak daarna het vlees in, in vershoudfolie en leg het een nachtje in de koelkast.

 

Afhankelijk van de hoeveelheid vlees bent u ongeveer 6 uur bezig met een stuk van 3 kilo. Bij 2 kilo zal dat respectievelijk 4 uur zijn.

 

BereidingswijzePulled-pork


  • Bereid de barbecue voor, via de Minion methode (lang grillen op een lagere temperatuur), op een temperatuur van rond de 100°C.
  • Leg de varkensschouder indirect op het grill rooster en meet de kerntemperatuur.
  • Check regelmatig de temperatuur van de barbecue.
  • Open na 2 uur de barbecue om de kerntemperatuur na te kijken en eventueel het rookhout aan te vullen. Gebruik het rookhout niet te lang, dan kan het je gerecht te bitter maken. Gebruik het liefst fruithout dat rookt niet te erg en is makkelijker om te gebruiken.
  • Ergens tussen de 3 en 4 uur of een kerntemperatuur van 70°C moet de varkensschouder ingepakt worden in aluminiumfolie. En terug op de barbecue.
  • Na zo’n 1 a 1,5 uur moet de kerntemperatuur gecheckt worden. Als deze 80°C bereikt heeft dan wordt de varkensschouder van de barbecue gehaald en uitgepakt in een braadslee. Bewaar het opgevangen vocht.
  • De varkensschouder mag terug de barbecue op tot een kerntemperatuur van 84°C. Leg hem daarna in de braadslee. Schrik niet van de donkere kleur, dit hoort.
  • Het vlees minstens 30 minuten laten rusten.
  • Het vlees uit elkaar trekken met 2 vorken. Een gedeelte van het opgevangen vocht door het vlees mengen.

 

Opdienen


Pulled Pork serveer je het lekkerst op een broodje met wat koolsalade en barbecuesaus. Dat is de traditionele en originele manier. Gezellig om met zn allen van te genieten!