Trending: MOINK balletjes

 

Een barbecue trend die de laatste jaren steeds meer terrein wint. En wij konden natuurlijk niet achterblijven. Zelf gemaakt, zelf geprobeerd: De MOINK balletjes. Voor het eerst gevonden op het wereldse barbecue forum bbq-brethren waar normaal gezworen wordt bij het gebruiken van vers kwaliteitsvlees had men nu wel een hele aparte eis. De balletjes die bij de MOINK balletjes gebruikt worden moeten italiaanse diepvries balletjes zijn. Je leest het goed. Diepvries balletjes.

Hoe maak je de échte MOINK balletjesmoinkballs

 

En waarom schrijven we het steeds met hoofdletters? Dat is ook een regel. MOINK komt trouwens van MO en OINK. MO van de koe en OINK van het varken. De balletjes zijn van rundvlees en er gaat bacon omheen. Barbecuefanaten hebben geheel hun eigen spelregels.  Afijn, nu maar eens uitleggen hoe je die heerlijke balletjes zelf maakt. Omdat we in Nederland geen diepvries Italiaanse balletjes hebben (alleen de Zweedse van Ikea maar die tellen niet) mogen we hier gebruik maken van verse balletjes. 

Wat heb je nodig?

 

Voor de balletjes: 

750 gram rundergehakt
zakje geraspte Parmezaanse kaas (40 gram)
1 losgeklopt eimoinkballs
60 gram gekruid paneermeel
2 eetlepels fijngehakte knoflook
1 theelepel zeezout
1 theelepel versgemalen zwarte peper
118 ml melk
1 theelepel gedroogde oregano
2 theelepels gedroogde peterselie

300 gram ontbijtspek 
barbecue rub 
barbecuesaus 
cocktailprikkertjes

Kneed de ingrediënten van de balletjes samen tot kleine gehaktballetjes. Bestrooi ze daarna met de barbecuerub. Als de rub goed ingetrokken is kan je een half plakje ontbijtspek omheen wikkelen en het geheel vastprikken met een cocktailprikker. 

Smoken maar!

 

Hoe maak je de MOINK balletjes nu het lekkerst klaar? Dat doe je uiteraard op je smoker. Geen smoker? Geen paniek! Op een goede houtskoolgrill of gasgrill kan je ook gebruik maken van de smoke techniek. Hoe? Dat lees je hier. Grill de MOINK balletjes een uur en bestrijk ze regelmatig met een sticky barbecuesaus. Laat ze daarna nog een half uur smoken en ze zijn klaar!